Din când în când ne schimbăm vârsta, numele, domiciliul sau pur şi simplu avem parte de momente neplăcute: fie ne pierdem portofelul plin cu acte, fie cineva ne-a prins pe picior greşit şi ne-a lăsat fără ele. În alte cazuri, autoritatea locală decide să modifice numele străzii pe care avem domiciliul.
În plus, din anul 2007, cartea de identitate ţine loc şi de paşaport în Uniunea Europeană iar datorită faptului că fiecare dintre noi suntem unici în această ţară - aspect ce poate fi dovedit, în principal, cu acest document personal - ajungem de câteva ori în viaţă în ipostaza de a fi nevoiţi să solicităm un act de identitate sau să îl înlocuim pe cel vechi, pierdut sau distrus.
Este important să cunoaştem dacă actul de identitate se apropie de limita de expirare că îl putem schimba doar în ultimele 6 luni de valabilitate dar nu trebuie să depăşim ultimele 15 zile ale termenului de valabilitate. Altfel, suntem pasibili de o amendă cuprinsă în acest moment între 40 şi 80 lei.
ATENŢIE!
Persoanele care au deţinut, anterior, un act de identitate, trebuie să-l predea lucrătorului de evidență a persoanelor, dacă nu a fost pierdut, furat ori distrus. Persoanele care deţin carte de alegător sunt obligate să o predea lucrătorului de evidenţă a persoanelor. Toate documentele care sunt necesare se prezintă în original şi copie.
Facem un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii.
Notă - În conformitate cu dispoziţiile art. 6^1 din Legea nr. 248/20.07.2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români in străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, pentru scopurile prezentei legi, cartea de identitate valabilă constituie document de călătorie pe baza căruia cetăţenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene.